Olika val för årskurserna 5 och 6
Läsåret 2018/2019

Som elev här på Bergsåkers skola har du möjlighet att göra flera spännande val av inom olika skolämnen som du sedan har på ditt schema.

ELEVENS VAL
är en egen fördjupning i skolämnen. Det betyder att du kan förbättre dina kunskaper i ett speciellt ämne. Elevens val har samma värde som alla andra skolämnen. I årskurs 5 och 6 ska eleverna på Bergsåkers skola ha 80 minuter i veckan. Skolan erbjuder också ett SKOLANS VAL 40 minuter i veckan samt för årskurs 6 även ett SPRÅKVAL 80 minuter i veckan.

Följande alternativ finns att välja mellan:

Elevens val, årskurserna 5 och 6

Friluftsliv

För dig som gillar att vara ute! På friluftsliv tränar du förmågan att på ett bra sätt klara dig säkert i naturlig miljö.

Matlagning (årskurs 6)

Du får kunskap om vad som är nyttigt att äta och du får lära dig att fixa middagen och mellanmålet själv.

Musikprofil

För dig som har ett särskilt intresse för musik erbjuder vi Musikprofil, där du får sjunga och spela instrument i samspel med andra.

Färg och form

Här får du teckna, måla, klippa, klistra och frossa i färger när du skapar konstverk

Träslöjdsarbeten

Detta tillval riktar sig till dig som gillar trä- och metallslöjd. Vi kommer att prova på en massa saker inom trä- och metallslöjd.

Textilverkstad

Skapa efter egna idéer i tyg och andra mjuka material. Du kan till exempel väva ett skärp eller designa och sy en egen väska.

Ungdomstrim

Här förbättrar du kondition och koordination med akrobatik, jonglering, spel med racket och boll, redskap och redskapsbana samt diverse lagspel.

SPRÅKVAL, årskurs 6

Här kommer flera anledningar till varför du ska lära dig ett tredje språk utöver svenska (ditt modersmål) och engelska:

• Det är roligt att lära språk!
  • Alla kan lära språk! Men det krävs arbete av dig att lära in nya ord, du lär lättare tillsammans med andra i språkgruppen och med hjälp av din språklärare.
  • För att få godkänt betyg i årskurs 9 i det språk du väljer så ska du kunna ungefär lika mycket i det språket som du kan i engelska i början av årskurs 6 i grundskolan.
  • Du blir smartare av att kunna flera språk, du använder helt enkelt mer av din hjärna och på så sätt blir du samtidigt bättre på att koppla ihop olika kunskaper du har och du blir också bättre på problemlösning (källa: Språktidningen).
  • Alla människor i världen pratar inte engelska!
  • Det blir lättare för dig att få jobb om du kan flera språk tillsammans med en yrkesutbildning eller en högskoleutbildning.
  • Du blir belönad med högre meritpoäng när du söker till både gymnasiet och till utbildningar efter gymnasiet.
  • Sverige är med i EU och där är språken franska och tyska mycket viktiga därför att båda länderna är grundarländer, att EU kommissionen och Europaparlamentet håller till i Bryssel och Strasbourg, båda är fransktalande städer. Spanien är också ett av de stora länderna i EU.

Se nedan vilka språk du kan välja att läsa här på Bergsåkers skola:

• Franska: Franska pratas av mer än 220 miljoner människor över hela världen. I Frankrike, Schweiz, Belgien, Luxemburg, Norra Italien, Kanada, Kamerun, Tunisien, Senegal och många fler länder i både Afrika och Asien. Franska är också officiellt språk i många stora världsomspännande organisationer såsom t.ex. FN, UNESCO, NATO, Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), Internationella Röda Korset.
  • Spanska: Spanska pratas av mer än 400 miljoner människor i Spanien och i många länder i Sydamerika såsom t.ex. Guatemala, Nicaragua, Mexico, Chile, Argentina, Bolivia, Venezuela och Kuba. Spanska är också officiellt språk i flera delstater i USA.
  • Tyska: Tyska pratas av mer än 100 miljoner människor i Tyskland, Österrike, Schweiz, Liechtenstein, Luxemburg, Belgien och Norra Italien. Tyskland är det land som är Sveriges viktigaste handelspartner.

SKOLANS VAL

Engelska

Här inriktar vi oss på att konversera på engelska och öka ordförrådet. Vi kommer att fördjupa oss i olika ämnen och redovisa muntligt, se filmer och diskutera, spela spel med mera.

Kompa och sjung

Här lär vi oss samarbeta och musicera tillsammans i både sång och spel.

Kroppslekstuga

Du och dina kamrater får prova på olika lekar och aktiviteter som utvecklar kroppen.

Kulturbladet

Vi börjar med att gå igenom grunderna på datorn,
G-suite, mail med mera. Du får sedan skapa berättelser och artiklar utifrån egna intressen med hjälp av internet och ett källkritiskt tänkande.

Läs- och skrivstuga

Här får du läsa spännande, roliga och intressanta böcker som du själv väljer. Ibland gör du också en recension eller ett bokjobb på det du läst.

Orkester

För dig som spelar i Kulturskolan. Här får du spela på ditt instrument tillsammans med andra och vara med vid olika framträdanden.

Körsång

Du som är sångglad hör hemma här. Här får du sjunga med anda och träna din röst. Vi sjunger allt från folkvisor till pop och ibland gör gruppen egna framträdanden, till exempel vid julshow, öppen scen och avslutningar.

Vardagsteknik

Här får du prova på, experimentera och fundera över klurigheter inom området teknik.

Plus-matte

Här får du tillsammans med andra elever lära dig mer om matematik. Klura på matematikproblem, lösa matematikgåtor, spela matematikspel och göra egna problem.

Plus-studier

Här får du möjlighet att få hjälp och arbeta extra om du missat något ämne eller område av ena eller andra anledningen.