Elevens val, årskurs 5-6

Läsår 2012/2013

ELEVENS VAL är ett eget ämne. Det skall ha samma värde som vilket annat ämne som helst. I årskurs 5 och 6 ska eleverna på Bergsåkers skola ha 80 min/vecka. Skolan erbjuder också ett KULTURVAL 40 min/vecka samt för årskurs 6 även ett SPRÅKVAL 90 min/vecka. Eleverna väljer tre ämnen inom varje grupp som rangordnas. Markera dem 1, 2 och 3 – där 1 betyder mest önskade val, 2 nästa val och 3 reservval.

Följande tillval finns att välja mellan:

Dans

Vi dansar och provar på olika stilar t.ex. jazz, showdans, hip hop samt träning på att skapa egna danser.

Drama

Du får tillfälle att odla din dramatiska ådra. Vi skriver och spelar teater.

Friluftsliv

För dig som gillar att vara ute! På friluftsliv tränar du förmågan att på ett bra sätt klara dig säkert i naturlig miljö.

Färg – Form

Här får du teckna, måla, klippa och klistra och frossa i färger när du skapar konstverk.

Matlagning (årskurs 6)

Du får kunskap om vad som är nyttigt att äta och du får lära dig att fixa middagen och mellanmålet själv.

Musikprofil

För dig som har ett särskilt intresse för musik erbjuder vi musikprofil, där du får sjunga, spela instrument, träna rytmik och prova på musikdator.

Småslöjd

Vi sysslar med olika mjuka och hårda slöjdtekniker som till exempel ulltovning och luffarslöjd.

Träslöjdsarbeten

Detta tillval riktar sig till dig som gillar trä- och metallslöjd. Vi kommer att prova på en massa saker inom trä- och metallslöjd.

Ungdomstrim

Här förbättrar du kondition och koordination med akrobatik, jonglering, spel med racket och boll, redskap och redskapsbana samt diverse lagspel.

SPRÅKVAL, årskurs 6

• - Franska
  • - Spanska
  • - Tyska
  • - SVEN - ett fördjupningsämne i svenska och engelska

KULTURVAL

Kompa och sjung

Tillsammans med dina gitarrkompisar får du spela och sjunga allt från visa till den senaste poplåten.

Kroppslekstuga

Du och dina kamrater får prova på olika lekar och aktiviteter som utvecklar kroppen.

Kulturbladet

Vi börjar med att gå igenom grunderna på datorn, lite Skola Online, mail m.m. Du får sedan skapa berättelser/artiklar utifrån egna intressen med hjälp av internet och ett källkritiskt tänkande.

Läs- och skrivstuga

Här får du läsa spännande, roliga och intressanta böcker som du själv väljer. Ibland gör du också en recension eller ett bokjobb på det du läst.

Orkester

"Kjells Angels". Här få du spela på ditt instrument tillsammans med andra och vara med vid olika framträdanden.

Sång i grupp

Du som är sångglad hör hemma här. Vi sjunger allt från folkvisor till pop och ibland gör gruppen egna framträdanden.

Vardagsteknik

Här får du prova på, experimentera och fundera över klurigheter inom området teknik.