Forntiden och vikingatiden

I 3:an har man jobbat med forntiden och i 4:an har man jobbat med vikingatiden.

Postat den 23 Oktober, 2012 av Webbmaster

Etiketter: mellanstadiet

I årskurs 3 har vi arbetat med forntiden. Det har innefattat att eleverna lärt sig om istiden, den äldre- och yngre stenåldern (eller jägarstenåldern och bondestenåldern som det också kallas), bronsåldern och järnåldern. Eleverna har tagit del av faktatexter och svarat på frågor kring ämnet, de har sett filmer, läst böcker och skapat tankekartor

När vi arbetade med stenåldern samlade eleverna information om hur livet på bondestenåldern såg ut. De använde sedan sina kunskaper till att tillsammans i klassen skapa en stenåldersby med bland annat bostäder, eldplatser, verktyg och vapen samt djur och människor.

Människorna gjorde vi på bilden av piprensare som kropp, som vi sedan lindade med gipsbindor därefter satte vi på en flörtkula som huvud. Vi målade figurerna och klädde dem i skinn och pälsbitar.

I årskurs 4 har man jobbat med vikingatiden och där har barnen skapat runstenar av mjölkkartonger som täckts med papier maché och målats grå. Därefter har barnen fått en runnyckel som de använt när de översatt sin egen text till runskrift. Runskriften ristades in med röd penna.

I bakgrunden kan man se vackra genomskinliga bilder som gjorts under en tidigare bildtimme av silkespapper med svarta ramar runt. Dessa lyser så vackert i klassrummet när det är ljust ute.