• Elevrummet

Couronneturnering

Anmäl er hos Ulrika senast

fredag den 11/11

Reger om spel för två personer

Man drar lott om färg. Röd ska alltid öppna och välja sida. Grön ska då spela från motsatta sidan. Man får inte spela från motspelarens sida eller från en av de mellanliggande sidorna. Med sida menas en av brädets kanter från hörn till hörn.

Spelets mening:

Spelets mening är att slå alla ringar av egen färg ner i hörnskålarna. Den spelare eller det par som först har fått alla sina ringar från bordet har vunnit. Den spelare som öppnar spelet placerar sin gula stötring på startlinjen närmast han sida. Så att linjen syns i ringens hål. Ringen får inte beröra de runda hörnfälten. Stötringen stöts med hjälp av kön mot ringarna i centrum för att sprida dem. Så här i början är det ingen idé att slå mot en enskild ring för att söka få ner den i en skål. De övriga stötarna utföres på motsvarande sätt. En spelare får fortsätta så länge han kan få ner sina egna ringar i skålarna. För varje ny stöt flyttas stötringen tillbaka till startlinjen. Har man en ring som ligger bakom den egna startlinjen, måste man slå stöten i riktning mot motsatta vallen, att stötringen studsar tillbaka och träffar ringen bakom den egna startlinjen.

Straffregler

1. Om man slår ner en eller flera av motspelarens ringar samtidigt som en egen bricka:

Motspelarens ring (eller ringar) blir då liggande i skålen, medan en av ens egen ringar av motspelaren placeras i mittcirkeln. Man förlorar då rätten till en ny stöt.

2. Om man slår ner en eller flera av motspelarens ringar, men ingen av sina egna:

Motspelarens ring förblir då liggande i skålen och man får inte någon ny stöt.

3. Om stötringen slås ner i skålen:

Man tar då upp en av sina egna ringar, som av motspelaren placeras i mittcirkeln. Man får inte någon ny stöt, även om en eller flera av ens ringar följde med stötringen.

4. Om stötringen slås utanför spelbordet:

En av ens egna brickor tas då av motspelaren upp ur en skål och placeras innanför mittcirkeln. Man får ingen ny stöt.

5. Om en av ens egna ringar slås utanför bordet:

Motspelaren placerar då ringen i mittcirkeln. Man får ingen ny stöt.

6. Om en motspelares ringar slås utanför bordet:

Den skall då placeras i det runda hörnfältet, som är närmaste det ställe, där brickan slogs utanför. Man får ingen ny stöt.

Postat den 10 november, 2011 av Webbmaster

Etiketter: elevrummet